Kan vi klare os uden for EU?

Af Hedvig Vestergaard, Helsingør
Kandidat til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

26. maj 2019 skal vi stemme til EU-parlamentsvalget. På Indenrigsministeriets hjemmeside kalder de valget for ”Europa-Parlamentsvalget i 2019”. Dette på trods af, at størstedelen af Europa ligger uden for EU.

Afstemningen finder sted i skyggen af Brexit. Storbritannien forlader EU den 29. marts 2019.

I Danmark er der et klart flertal for et nordisk forbund (44,5 %) i stedet for dansk EU-medlemskab (36,2 %).
Der er flertal for nordisk forbund blandt både mænd og kvinder (Sentio Research Group, juni 2018).

Og Norden har meget at byde på: bedre miljø, sund beskæftigelse og global fredsskabelse. Vi skal ikke lukke os inde i et EU, som vender ryggen til verden, ønsker et fælles militær, fælles penge, fælles skat og ikke tager del i ansvaret for verdens flygtninge. Norden er den 11. største økonomi i verden, vigtig handelspartner, og en mulighed for at slippe ud af EU’s stramme greb om de offentlige budgetter.

Frem for alt kan vi i Norden forstå hinanden. Det er ikke tilfældet i EU hvor de mange sprog giver anledning til fejl i tolkningen og misforståelser og deraf dårlige beslutninger.

En væsentlig del af rigsfællesskabet – Grønland – trådte ud af EF i 1985. Det var der ingen, der kunne vide, da der var folkeafstemning i 1972. Nu er Storbritannien på vej ud af EU. Ved afstemningen i 1972 blev Storbritannien brugt som et argument for dansk indtræden i EF. Er næste skridt en dansk folkeafstemning om EU-medlemskabet? I et demokrati skal folket bestemme – også når det drejer sig om Danmarks forhold til EU.

Der er heller ingen som helst grund til at tro, at de folkevalgte har bedre dømmekraft i EU-spørgsmål end borgerne. Det var borgerne, der sagde nej til euroen i september 2000. I dag kan enhver se, hvor fatalt et medlemskab af Euroen ville have været for Danmark. Landene i Eurozonen har været præget af beskeden økonomisk vækst, hvorimod landene udenfor har klaret sig væsentlig bedre. Dengang i 2000 tudede politikere folk ørerne fulde af hvor godt og økonomisk sikkert vi ville have det med euroen. Det gik som bekendt lige modsat.

Man bør overveje om EU er en holdbar institution på længere sigt. Der er noget, der tyder på, at det ikke er tilfældet. EU’s håndtering af Grækenlandskrisen har mildest talt været elendig. Grækenland blev fastholdt i et morads af bundløs gæld, som der ikke er nogen udsigt til at det vil komme ud af. Schengen samarbejdet er brudt sammen. EU er åbenlyst ikke i stand til at forsvare sine ydre grænser. En af Europas mest fundamentale friheder: Bevægelsesfriheden er således truet!

Om Danmark bør udtræde af EU? Og hvad vi kan stille i stedet? Er spørgsmål vi diskuterer på næste onsdag den 7. november kl. 19.00 i Smedenes Hus, Strandgade 46. Alle er velkomne. Mødet er arrangeret af Helsingør mod EU, lokalkomité under Folkebevægelsen mod EU.

Oplægsholdere er Jakob Nerup, Enhedslisten, og Erik Bach, Folkebevægelsen mod EU. Begge er de opstillet som kandidat til EU-parlamentet.

Bragt i Helsingør Dagblad den 7. november 2018

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies samt at vi gemmer og behandler dine personoplysninger. Du kan læse vores Persondata politik her. mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept. Din accept omfatter også, at vi opbevarer dit navn og mailadresse, hvis du deltager i debatten på min Blog side.

Luk