Har du ofte undret dig over kommunale tilbud der bliver skåret væk fra det ene år til det næste? Det kan fx være udbud af den ambulante behandling af traumeramte stofmisbrugere til en pris der lå 20% under det som Københavns kommune mente at det burde koste (Dagbladet Arbejderen, september 2017).
Andre konsekvenser af budgetloven:
- Det kan ramme hjemmeplejen fx ved at rengøringen skæres ned.
- Vuggestuepladser skæres ned fordi det er vanskeligt at finde dagplejere der vil arbejde under en dårlig normering.
- Kortere åbningstider i daginstitutioner.
- Effektivisering af børnetandplejen
- Lavere serviceniveau i den kollektive trafik
Bemærk at kommunen ikke præsenterer konsekvenserne som ”besparelser” men som ”effektiviseringsstrategi”.
I tilfælde af en økonomisk krise med arbejdsløshed til følge sætter budgetloven snævre grænser for hvor meget staten kan give ud på at mindske arbejdsløsheden. Denne grænse er sat til 0,5% af bruttonationalproduktet. I 2017 svarede det til godt 10 milliarder kroner årligt. Professor i økonomi ved Roskilde Universitetscenter, Jesper Jespersen, har påpeget at det ville være alt for lidt til at imødegå en alvorlig krise som den vi oplevede i 2010. Dengang var det muligt at mildne krisen ved at poste 40 milliarder kroner i jobskabelse.
Det gode ved budgetloven er at den er mellemstatslig, og det betyder at Folketinget kan vælge helt at tilsidesætte loven og indrette samfundsøkonomien efter fornuftige økonomiske principper frem for ufleksible krav fra EU.